Wanneer je in een gebied woont waar hard water is dan heb je zeker meer last van kalkaanslag. De hardheid van water wordt aangegeven met Dh. Dit betekent Duitse hardheid. Wanneer dit getal erg hoog is dan is het water hard. Is de waarde 14 Dh of hoger dan mag je spreken van hard water. Deze hardheid ontstaat door onder andere de afzetting van schaaldieren. Ongezond is hard water niet. Het is alleen niet fijn voor je apparaten waar water mee gemoeid is zoals bijvoorbeeld je vaatwasmachine of je waterkoker.

Wat is de functie van waterontharder?

Waterontharder moet ervoor zorgen dat het Dh getal omlaag gaat. De waarde moet teruggedrongen worden naar 2. De waterontharder die zorgt daarvoor. Wanneer de waarde op 2 staat is het voor ons nog gezond om te drinken, maar is de waarde niet hoog genoeg om kalkaanslag te vormen.

Hoe werkt de waterontharder

Een waterontharder heeft een filter dat gevuld is met harskorrels. Het water gaat door het filter heen en magnesium en kalk worden eruit gefilterd. De harskorrels in de waterontharder zijn geladen met natriumionen waardoor het filteren makkelijker gaat. Tijdens het filteren wordt natrium afgestaan aan het water en krijgt het calcium de kans om zich te binden aan de harsbolletjes die in de waterontharder zitten. Zijn de harsbolletjes vol? Dan moet het filter schoongespoeld worden.

Kies je voor een magnetische waterontharder, dan hoef je het filter niet zelf schoon te spoelen. Dit systeem is bovendien goedkoper in aanschaf.

Een mechanisch of een elektronische waterontharder?

Er is een verschil tussen een mechanische en een elektronische waterontharder. Bij een elektronische waterontharder wordt er gewerkt met een tijdregelaar. Het water zal dan gefilterd worden op de door jou ingestelde tijd. Dat brengt met zich mee dat het kan zijn dat het soms te weinig en soms teveel gefilterd wordt. Een mechanische waterontharder werkt op aanvraag en is dus een heel stuk efficiƫnter. Je kunt vaak wel instellen hoe zacht jij je water wilt hebben en wanneer de waterontharder zijn werk moet doen. Dit heb jij met een mechanische dus allemaal zelf in de hand. Een waterontharder kan nog wel eens luidruchtig zijn. Wanneer jij hem dus goed instelt heb je daar minimaal last van.

Pin It on Pinterest